Nu-mi dau seama daca a fost accelerat de pandemie sau a fost o evolutie graduala, dar mi se pare ca e plin de prosti, ghertoi, oameni agresivi la limita de a sari la omor.

Mereu cand apar decizii politice oamenii sunt se acord sa le moara capra, atat timp cat vecinului ii mor 5.

Nu mai exista niciun fel de bun simt si oamenii nu sunt sanctionati pentru comportamentul lor.

Lucrurile astea se vad cel mai bine in trafic sau in hypermarketuri.

  • petrescatraian
    link
    fedilink
    27 months ago

    @sciencesebi bă nu e numai asta. Adică da, sunt și mulți proști, dar cumva și sistemul e de vină că i-a făcut așa. Like, clasa politică și societatea sunt două chestii care se influențează reciproc. Și mai sunt și aspecte precum educația de exemplu sau faptul că s-au obișnuit pur și simplu să fie într-un fel, să se comporte într-un anumit fel… Chestiile astea iau generații să dispară sau să se amelioreze măcar. Și asta în condiții ideale în care nu prea sunt crize care să te afecteze prea tare sau alte situații externe negative.

    Și da, într-un final trebuie să fim noi schimbarea pe care o vrem în primul rând. Iar dacă nu putem schimba partide și chestii, măcar schimbăm oamenii din partide și tot e ceva.

    • @sciencesebiOP
      link
      27 months ago

      Mda si cum spargi ciclul ala fara vot restrictionat?

      • petrescatraian
        link
        fedilink
        27 months ago

        @sciencesebi educație, public awareness, militezi pentru politici publice mai ok etc.

        Votul restricționat poate fi folosit politic super nasol, sadly.

        • @sciencesebiOP
          link
          17 months ago

          Vrajeli. Oameni needucati, unaware, neinformati sa militeze? Lol. Niciodata.

          Restrictionezi votul la cei care iau bacul. E un barem super usor. Tre sa fii idiot complet sa nu iei bacul. Si demonstreaza ca nu ai capacitatea sa intelegi politici propuse.

          • petrescatraian
            link
            fedilink
            1
            edit-2
            7 months ago

            Oameni needucati, unaware, neinformati sa militeze? Lol. Niciodata.

            Nu, noi să facem asta

            Restrictionezi votul la cei care iau bacul

            Mamă și ce politizat o să fie după asta sistemul :))). După ne mirăm de ce nu se implică tineretul și nu votează.

            Edit: problema e că ești major de la 18 ani. Bacul îl dă lumea aproape de 19 sau chiar pe la 19. Nu ar fi ciudat să ai voie de ex să bei sau să fuți dar ca efectiv să nu ai voie să votezi? Idk 😀)

            • @sciencesebiOP
              link
              17 months ago

              Visezi. Esti intr-o minoritate foarte mica daca vrei schimbare. Daca esti si inteligent, esti minoritate a minoritatii. Am votat, am protestat mereu, m-am implicat. Ca in final sa fiu injurat de concetatenii mei. Din partea mea poate arde tara, atat timp cat mie mi-e bine.

              Eu aveam 18 cand am dat bacu, ce prostii vb. Nu ar fi ciudat sa se asigure statul ca ai capacitatea mentala sa beneficiezi de ceva. Si sofatul e un drept. Dar tre sa treci test de vedere, psihologic, teoretic, practic. Oricine poate beneficia de asta, dar unii nu pot.

              Educatia e gratuita. Bacul e gratuit. Poti sa-l dai de 1000 de ori.

              • petrescatraian
                link
                fedilink
                17 months ago

                @sciencesebi

                Visezi

                Asta e o bubă de-a mea, recunosc, csf.

                Am votat, am protestat mereu, m-am implicat.

                E foarte bine că faci toate chestiile astea. Poate o să te bucuri să afli că mai sunt oameni pe lumea asta care se bucură și ei aflând că mai sunt și alții care fac la fel. Cu cât mai multă lume se implică civic, politic etc., cu atât mai bine. Eu m-am dus chiar acum ceva timp ca observator într-o secție de votare. Am înțeles mult mai bine tot procesul de votare și ce se întâmplă înainte și după ce o persoană normală vine și pune ștampila pe buletin. Probabil aș mai repeta experiența, dar e totuși o muncă imensă pentru a asigura bunul mers al alegerilor. Cu atât mai mult la alegerile care se desfășoară în două tururi.

                Ca in final sa fiu injurat de concetatenii mei.

                Da, într-adevăr, sunt mulți oameni proști și bătuți în cap, și am ajuns și eu să mă frustrez din cauza asta și să mă întreb chestiile astea. Și la un moment dat mi-am dat răspunsul: pentru mine, basically. Sunt pur și simplu niște valori în care cred eu, e un sistem în care aș vrea eu să trăiesc, e un deziderat către o lume care îmi convine mie (alături de alți oameni). Cine nu vrea să trăiască în lumea asta în care aș vrea eu să trăiesc, poa’ să se ducă naibii. Când nu o să mai pot să mai am lumea asta, dacă Doamne ferește ne întoarcem iar la o dictatură din aia odioasă în care te bagă la închisoare pentru niște idei cât se poate de echilibrate, atunci o să-mi iau catrafusele și o să plec din țară, că devine clar că nu te poți lupta singur cu morile de vânt.

                Eu aveam 18 cand am dat bacu, ce prostii vb.

                Probabil ești unul din puținii care au început școala cu un an mai devreme or something. Am avut și la mine în liceu o tipă care a început tot așa, și clasa a 12-a a prins-o la 17 ani. Mai toți ceilalți aveam deja sau împlineam 18 ani când am început a 12-a. Cum atunci când am dat bac-ul mai aveam puțin și făceam 19, deja pot spune despre mine că am dat bac-ul la 19 ani 😀))

                Si sofatul e un drept. Dar tre sa treci test de vedere, psihologic, teoretic, practic. Oricine poate beneficia de asta, dar unii nu pot.

                Educatia e gratuita. Bacul e gratuit. Poti sa-l dai de 1000 de ori.

                Băi, da. Știi care e faza? Cu șofatul nu ești o amenințare pentru cei de la putere. Nici cu școala și nici cu bac-ul (to some extent). De aia sunt așa accesibile cum sunt. Dar în momentul în care ar depinde puterea lor de ele (că sunt PSD, că sunt PNL, că sunt mai știu eu ce partid care s-a mai perindat pe fotoliile alea confortabile), să fii sigur că nu or să mai aibă părerea asta. De aia au și îngreunat procesele de a ajunge în luptele electorale. De aia îți și trebuie 'j-de mii de semnături ca să candidezi pe o poziție. De aia îți și trebuiau tot vreo 'j-de mii de semnături din zeci de județe pentru a forma un partid politic (până recent, prin 2015 or so). Dacă te apuci și condiționezi sistemul politic de un examen elementar cum e bac-ul, atunci o să fie influențat politic la greu. Cum ar fi de exemplu să pice mai mulți oameni într-un județ (sau în capitală) și mai puțini oameni în altul. Tu cu bac-ul ăla nu te duci doar la urne să votezi. Îți trebuie să te duci la facultate, îți trebuie chiar să te angajezi și la covrigărie (fără glumă).

                Păi imaginează-ți cum ar fi să facă ăștia niște mânării de genul doar de dragul de a le ieși numărul ok de voturi. Și să țină generații întregi fără perspective doar pentru că au votat cum nu au vrut niște politruci. Păi se duce dracu’ toată credibilitatea examenului respectiv, la fel cum și doctoratele la noi au ajuns o glumă proastă din cauza tuturor plagiatorilor.

                • @sciencesebiOP
                  link
                  27 months ago

                  Daca vine dictatura in Ro, trebuia sa fi plecat cu 5 ani inainte, altfel nu mai scapi.

                  Legal de ideea de bac, e doar un exemplu, ziceam ca singura solutie de iesire din ciclu e limitarea votului la oameni care sunt capabili sa gandeasca.

                  In momentul asta e prea usor sa tipi in parlament sau sa promiti “50% in plus la pensii”, fara sa explici de unde scoti banii. Si viitorul e clar: falimentul sistemului de pensii. Din ce in ce mai putini muncitori, din ce in ce mai multi pensionari.

                  Da, decizia asta n-o sa fie luata niciodata, ca reduce prostii care pot fi pacaliti. Dar daca e luata magic, nu prea poate fi pacalita. Da, il poti trece pe X si nu pe Y, doar in conditiile in care stii deja cu cine ar vota. Si chiar si asa, poti s-o faci doar la note la limita.