De obicei nu prea îmi place să repostez mesaje de pe u/spezzit dar mesajul ăsta mi s-a părut suficient de relevant în contextul de față

Salut, aici Dacian Cioloș. Am tot discutat cu voi în ultima vreme despre Roșia Montană, alegeri, REPER, UE și multe altele.

Vin spre voi azi nu pentru că vreau să fac politică sau să vă conving să mă votați. Vin cu un apel la democrație și la pluralism politic. Anul acesta s-ar putea să nu găsiți pe buletinele de vot nici Partidul REPER, nici colegi de-ai noștri din opoziție, și nici candidați independenți.

Probabil că știți că pentru a candida în România, partidele trebuie să strângă 200.000 de semnături, iar independenții 100.000, FIZIC. Ca să vă faceți o idee, în Austria îți trebuie 6000 de semnături, în Polonia 5000, în Germania 4000.

Vă spun sincer că adunatul semnăturilor este o barieră electorală enormă pentru partidele mici, mai ales când suntem confruntați cu șicanele pesedisto-peneliste, cum ar fi: schimbări superficiale ale formatului listelor de semnături (mutarea unor coloane din stânga în dreapta foii), ca să ne invalideze semnăturile deja strânse; amânarea publicării listelor zile la rând; impunerea unei perioade foarte scurte în care putem aduna semnăturile.

Noi suntem printre puținii care fac toată această muncă pe bune, spre deosebire de PSD, PNL și restul partidelor apropiate de sistem, care dau liste prin instituțiile statului și prin primării sau se bazează pe masele mari de membri de partid.

La runda precedentă de alegeri s-a putut semna online pentru că era pandemie - cartelul PSD-PNL a eliminat imediat din legislație această posibilitate, pentru că nu vor să aibă competitori politici. Inițiativa noastră legislativă pe acest subiect (L430/2023) a fost respinsă de PSD, PNL și de AUR(!).

Așa că vă rog, semnați pentru partidele din Opoziția democrată. Semnați pentru lista Partidului REPER, unde găsiți oameni ultra-competenți precum Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, fizicianul Cristian Presură sau diplomatul Ciprian Mihali. Semnați pentru Nicușor Dan la Primăria Capitalei. Semnați pentru Ana Ciceală la Primăria Sectorului 3. Semnați pentru candidatul independent Nicu Ștefănuță. Semnați pentru candidatul independent Vlad Gheorghe. Semnați pentru Alianța Dreapta Unită. Semnați lista oricărui partid sau candidat pro-european.

Pe mine mă găsiți în Piața Victoriei, în Bucureşti, tot weekendul viitor, unde vă aștept să semnați sau chiar să aduceți voi liste cu semnături la cortul REPER.

Pe ceilalți colegi îi găsiți toate marile orașe. Mai multe detalii vă las aici: partidulreper.ro/semneaza/partidulreper.ro/semneaza/

Am avut aici cu voi dialoguri foarte bune în care m-ați întrebat ce fac eu, ce facem noi. Acum vreau să știu ce faceți și voi nu pentru mine sau REPER ci pentru ca țara să nu cadă în autoritarism și oferta electorală mai largă măcar să existe.

L.E.: puteți semna oricâte liste pentru partide și candidați doriți - uitasem să menționez explicit.

Deci, să ieșim să semnăm zilele astea (cei care avem peste 18 ani) ca să avem de unde alege 😁

  • @waffle
    link
    2
    edit-2
    3 months ago

    Super fain ca personalitati precum Dacian Ciolos folosesc reddit, am văzut si eu asta dar mi-ai luat-o înainte cu postarea!

    • petrescatraianOP
      link
      fedilink
      1
      edit-2
      3 months ago

      @waffle Hehe.

      Da, spre rușinea mea eu chiar am strâns semnături în trecut (pentru Monica Macovei, remember?) și nu știam dacă poți semna pentru mai mulți candidați sau nu 😀))

      Edit: da, m-am mirat și eu că folosește Cioloș Reddit, și încă în nume oficial, nu anonim, și nu doar pentru niște AMA-uri odată la ceva timp 😀)

      Nu știu ce să zic, pe de-o parte mă bucur că mai folosește lumea și altceva în afară de ce ne dă Zuck și Meta, dar nici cu spez nu mi-e rușine. 😀))