Odata ce tot se maresc pensiile, se dau pensii speciale, ies decretei la pensie si exodul de creiere continua, sistemul de pensii va intra in faliment in curand.

Politicienii vor incepe sa mareasca taxe din pix, posibil taxare progresiva, ignorand curba Laffer si inrautatind lucrurile, cu gauri si mai mari in buget.

Primele care vor avea de suferit sunt educatia si sanatatea. Va scadea mult calitatea serviciilor din cauza lipsei de fonduri, dar si din cauza salarizarii nemeritocratice. Oamenii peste medie pleaca, cei sub raman.

Singura sansa este sa incurajezi multe scoli/spitale private sa fie sponsorizate partial de stat. Accesul la ele s-ar putea face prin coplata, sau decontat pentru esaloane mai inalte de taxare progresiva (fonduri care NU merg direct la stat, ci vor fi blocate in conturi de decontare a servicillor).

Asta va da oportunitatea bugetarilor competenti sa castige cat trebuie, fara a cauza inflatie. In acelasi timp, oamenii decenti vor primi servicii de calitate si vor fi motivati sa plateasca taxe. De asemenea, va motiva statul sa tina in functie societatile private, care ii aduc fonduri suplimentare.

Institutiile private isi vor alege independent conducerea si angajatii.

Motivati de ce ar fi o idee proasta sa ma votati dictator sa implementez asta.

  • @sciencesebiOP
    link
    16 months ago

    Pentru ca cu bugetul actual, statul nu poate oferi servicii educationale si de sanatate de calitate. Profesorii, medii, per medie, sunt sictiriti si praf. Unitatile sunt vechi, procedurile sunt arhaice. Ca sa nu mai zic ca managementul e politizat 100%. Se promoveaza incompetenta si servitute, ca in orice pozitie inalta de stat.

    Nu. Nu exista destui bani. Am zis mai sus. Si e vorba de motivatie. Atat timp cat tu iei acelasi salariu ai ai acelesi beneficii, chiar data iti bati joc de elevi, pacienti, nu va exista nimic mai bun. Toti sunt praf. Jeg.

    IYO. Trenurile private spre Brasov si Valea Prahovei sunt ani lumina in fata. Aplicatia mobila CFR e ceva super recent, a intrat in anii 2010 in 2023. Are rost sa vorbim de inarzieri?

    • petrescatraian
      link
      fedilink
      16 months ago

      @sciencesebi

      Pentru ca cu bugetul actual, statul nu poate oferi servicii educationale si de sanatate de calitate.

      Bun, aici e o altă discuție legată de bugetul oferit de stat, care ar trebui să fie mai mare pentru învățământ și sănătate (6% din PIB pentru educație, când?).

      Ideea mea era următoarea: instituțiile iau aceiași bani pe care îi iau și acum, însă pentru a-și satisface nevoile pot apela și la mediul privat (fără să fie obligate legal să facă asta). Efectul ar fi tot unul similar, întrucât dacă spitalul nu și-ar face treaba cu banii trimiși de privat, aceștia ar fi pierduți și ar trebui să depindă de aceiași bani puțini de stat.

      Evident, și în cazul meu, și în cazul tău, ar trebui să existe o autonomie a instituțiilor, altfel ar depinde de bani privați dar cu aceiași profesori praf, unități vechi și neîngrijite, proceduri arhaice etc.

      Trenurile private spre Brasov si Valea Prahovei sunt ani lumina in fata.

      Acolo și CFR-ul și privații bagă ce e mai bun. Vezi de exemplu pe București-Târgoviște unde TFC bagă automotoare de anii '60-'70 nerecondiționate (CFR are măcar bunul simț de a băga vagoane recondiționate pe mai toate rutele) fără aer condiționat, fără nimic (la CFR pe vagoanele recondiționate măcar există aer). Același TFC are întârzieri, trenuri anulate și probleme cu plata salariilor și preferă să-și blocheze validatoarele de pe trenurile spre aeroportul Otopeni. Mai zi-mi unde sunt anii ăia lumină din fața CFR?

      Aplicatia mobila CFR e ceva super recent, a intrat in anii 2010 in 2023.

      Așa, mai zi-mi de vreun operator privat care a intrat în anii 2010 în 2021-22 (când de fapt a fost lansată aplicația CFR, că eu o aveam de anul trecut).

      • @sciencesebiOP
        link
        16 months ago

        N-o sa fie niciodata mai mare. Sistemul de pensii e pe prag de faliment. Prostimea vrea 5 lei la pensie si salariu, nu sanatate si educatie.

        Fara niste reglementari dure Romania devine nelocuibila pentru oameni decenti si inteligenti. Rusia e mic copil pe langa cacatul care va fi in tara.