Odata ce tot se maresc pensiile, se dau pensii speciale, ies decretei la pensie si exodul de creiere continua, sistemul de pensii va intra in faliment in curand.

Politicienii vor incepe sa mareasca taxe din pix, posibil taxare progresiva, ignorand curba Laffer si inrautatind lucrurile, cu gauri si mai mari in buget.

Primele care vor avea de suferit sunt educatia si sanatatea. Va scadea mult calitatea serviciilor din cauza lipsei de fonduri, dar si din cauza salarizarii nemeritocratice. Oamenii peste medie pleaca, cei sub raman.

Singura sansa este sa incurajezi multe scoli/spitale private sa fie sponsorizate partial de stat. Accesul la ele s-ar putea face prin coplata, sau decontat pentru esaloane mai inalte de taxare progresiva (fonduri care NU merg direct la stat, ci vor fi blocate in conturi de decontare a servicillor).

Asta va da oportunitatea bugetarilor competenti sa castige cat trebuie, fara a cauza inflatie. In acelasi timp, oamenii decenti vor primi servicii de calitate si vor fi motivati sa plateasca taxe. De asemenea, va motiva statul sa tina in functie societatile private, care ii aduc fonduri suplimentare.

Institutiile private isi vor alege independent conducerea si angajatii.

Motivati de ce ar fi o idee proasta sa ma votati dictator sa implementez asta.

  • @sciencesebiOP
    link
    16 months ago

    N-o sa fie niciodata mai mare. Sistemul de pensii e pe prag de faliment. Prostimea vrea 5 lei la pensie si salariu, nu sanatate si educatie.

    Fara niste reglementari dure Romania devine nelocuibila pentru oameni decenti si inteligenti. Rusia e mic copil pe langa cacatul care va fi in tara.